Médecins du cinéma (GREC)

ΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ (ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΣΥ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Athanasios Diamantopoulos                       André-Julien Fabre

EΔΙΠ 8/2/2014

30 ΛΕΠΤΑ = 3500 ΛΕΞΕΙΣ

Η ιατρική είναι ζήτημα ζωής και θανάτου: αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ιατροί παρουσίαζαν πάντοτε εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους κινηματογραφιστές, τους καλλιτέχνες και το κοινό. Στη μελέτη αυτή, θα τονιστούν τρία βασικά σημεία:

Διαφάνεια

.1. Παρουσίαση 23 ταινιών επιλεγμένων από έναν κατάλογο με τις 185 πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες που ασχολούνται με την ιατρική και τους ιατρούς και οι οποίες δημιουργήθηκαν σε όλο τον κόσμο κυρίως κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

.2. Εξελικτικές τάσεις στο δεύτερο μέρος του εικοστού αιώνα.

.3. Το μέλλον των κινηματογραφικών ιατρών: νέα πρότυπα, νέο κοινό στόχος, νέα τεχνικά στηρίγματα.

Διαφάνεια

 

.1. Επιλογή 23 ταινιών

Κατά τη διάρκεια της πεντηκονταετίας οι κινηματογραφιστές ενήργησαν ως μυθοπλάστες, παρέχοντας στο κοινό τους βασικά στερεότυπα όπως:

Διαφάνεια

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ  ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ :

Ήρωες - Γιατρούς

Κωμικούς - Γιατρούς

Περιπετειώδεις - Γιατρούς

Διαφάνεια

.1.1. «Ιατροί Ήρωες»

Από το ξεκίνημα του κινηματογράφου, οι ιατροί «επί της οθόνης» παρουσιάζονταν πάντοτε ως σοφοί και αφοσιωμένοι δεξιοτέχνες, συνηθέστερα άντρες, εύποροι (καταγόμενοι από αστικές οικογένειες) και όμορφοι (το ανάστημά τους ήταν ανώτερο από το μέσο όρο). 

Διαφάνεια

Briefencounter (Σύντομη Συνάντηση) (1945) σε ένα μικρό σιδηροδρομικό σταθμό, μία νοικοκυρά της ανώτερης μεσαίας τάξης συναντά έναν παθολόγο και από εκεί ξεκινάει μία φλογερή αλλά σύντομη ιστορία αγάπης.

Διαφάνεια

Η ταινία ThestoryofDr. Wassel (Τιτάνες του Ειρηνικού)(1946) (ΗΠΑ): όπου ο Cecil B. De Mille «ανασκευάζει» την «πραγματική» ιστορία του Δρ. Corydon Wassell (Gary Cooper), ενός επαρχιακού ιατρού από το Άρκανσας (και πρώην ιατρικού ιεραποστόλου) ο οποίος, με εξαιρετικό κουράγιο, ανέλαβε μία ολόκληρη ομάδα τραυματισμένων πεζοναυτών, όταν οι Ιάπωνες κατέλαβαν την Ιάβα.

Διαφάνεια

Ilestminuit, DrSchweitzer (Είναιμεσάνυχτα, Δρ. Schweitzer) (1952)(Γ): Πρωταγωνιστεί ο Pierre Fresnay και η Jeanne Moreau και η ταινία παρουσιάζει τον Albert Schweitzer, σε μία Αποστολή με σκοπό να βοηθήσει τους ντόπιους πληθυσμούς που αποδεκατίζονται από τη λέπρα και την ελονοσία.

Διαφάνεια

MenInWhite (Για μια νύχτα έρωτα)

InternsCan'tTakeMoney(Οι ειδικευόμενοι δεν μπορούν να λάβουν χρήματα) (1937(ΗΠΑ):Ο Δρ Jimmie Kildare (Joel McCrea) βοηθάει την πρώην κατάδικο Barbara Stanwyck να βρει την 3 ετών κόρη της, ξεκινώντας έτσι μία μακρά σειρά ταινιών/τηλεοπτικών σειρών...

Thecitadel (Γκρεμισμένα Είδωλα) (1938) (ΗΠΑ): Πρωταγωνιστεί ο Robert Donat: ένας νεαρός και ενθουσιώδεις ιατρός αναλαμβάνει την πρώτη δουλειά του σε μία ουαλική πόλη μεταλλωρύχων παρατηρώντας τις καταστροφικές συνέπειες της πνευμονοκονίασης στους μεταλλωρύχους Όταν οι προσπάθειές του ανατρέπονται, μετακομίζει στο Λονδίνο και εκεί μαθαίνει πώς να κερδίζει χρήματα από τους υποχονδριακούς.

Parisafterdark (Το Παρίσι όταν πέφτει το σκοτάδι) (1943(ΗΠΑ):

DrLaennec(1949)(F): παρατηρώντας ένα παιδικό παιχνίδι, ο Laennec (Pierre Blanchard) ανακαλύπτει ένα από τα κυριότερα εργαλεία στην ιατρική, το στηθοσκόπιο.

NoWayOut (Το Μίσος Προστάζει)(1950) (ΗΠΑ): Πρωταγωνιστεί ο Sidney Poitier στο ρόλο ενός έγχρωμου ιατρού που έρχεται αντιμέτωπος με τον άγριο ρατσισμό του Richard Widmark.

Magnifientobsession (Το Υπέροχο Μυστικό)(1954) (ΗΠΑ):

LecasdudocteurLaurent (Η περίπτωση του ιατρού Laurent) (1956)(Γ): ένας ιατρός (Jean Gabin) προσπαθεί να βοηθήσει τις ασθενείς του με νέες μεθόδους τοκετού.

La maladie de Sachs (Η ασθένεια του Σαξ)(1999) (Γ): η καθημερινή ζωή, σε μια μικρή γαλλική πόλη, ενός ιδεαλιστή ιατρού (Albert Dupontel), ο οποίος σύντομα πλήττεται από συναισθήματα βαθιάς μοναξιάς.

Διαφάνεια

Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα (2011)

 Ο ειδικευόμενος ορθοπεδικός γιατρός Γιώργος Σπυράτος ξεκινάει την επαγγελματική του καριέρα στο φανταστικό Γενικό Ορθοπεδικό Νοσοκομείο «Άγιοι Πάντες. Εκεί θα ανακαλύψει πως ο νοσοκομειακός πληθυσμός, από τους γιατρούς, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους νοσηλευτές, μέχρι τους ασθενείς, είναι όλοι αναγκασμένοι να αντιπαρατίθενται χορεύοντας τον χορό μιας κωμικοτραγικής καθημερινότητας. Με χιούμορ αλλά και ανθρωπιά μέσα σ΄ ένα τόσο αγριεμένο κοινωνικό τοπίο ο Γιώργος Σπυράτος προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους αντιμαχόμενους αυτούς μικρόκοσμους. Μοναδικός του σύμμαχος σε αυτό τον αγώνα οι ισχυρές προσωπικές σχέσεις και φιλίες που δημιουργούνται σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο, έναν κωμικοτραγικό μεν αλλά έντονα φορτισμένο κοινωνικά χώρο.

Διαφάνεια

1.2. «Ιατρός Κωμικός»

Πολύ νωρίς οι σκηνοθέτες (και παραγωγοί) κατάλαβαν ότι οι ιστορίες με «Αστείους Ιατρούς» θα μπορούσαν να προσελκύσουν μεγαλύτερο κοινό:

Διαφάνεια

συνεπώς ήδη το1897: παρουσιάζεται η ταινία  Lemaladeimaginaire (Κατά φαντασίαν ασθενής) (Georges Meliès), το 1912: Whatthedoctorordered (Οι εντολές του ιατρού) (Mack Sennett) και το 1917: Oh, doctor ! (Ω Ιατρέ !) (Roscoe Fatty Arbuckle)

Διαφάνεια

Le Dr Knock (1950) (Γ): Πρωταγωνιστεί ο εξαιρετικός Γάλλος ηθοποιός Louis Jouvet (με τον Jean Carmet και τον Louis de Funès): ένας πανούργος ιατρός καθιστά σαφές σε όλους στην πόλη ότι οι υγιείς άνθρωποι είναι ασθενείς και απλά το αγνοούν. Σύντομα ολόκληρη η πόλη πέφτει στο κρεβάτι ενώ τα ξενοδοχεία μετατρέπονται σε κλινικές.

Δόκτωρ Ζι-Βέγγος (1968) 

(Είναι μια παραλλαγή του έργου «Ο Καραγκιόζης γιατρός» όπου ο ήρωας του Θεάτρου Σκιών καλείται να θεραπεύσει τη Βεζυροπούλα). Έχοντας αλλάξει πολλές δουλειές, χωρίς να στεριώσει σε καμία, ο Θανάσης εκλαμβάνεται ως γιατρός από τον πατέρα κάποιας ερωτευμένης κοπέλας, η οποία αρνείται να φάει.

Ένας άφραγκος Ωνάσης (1969)

Καλή ατάκα:

Γιατρός: Βήξτε, παρακαλώ... Πιο δυνατά... Μα, πιο δυνατά, δεν έχετε δύναμη; Κώστας Βουτσάς: Δύναμη έχω, γρίππη δεν έχω!

MASH (Κ.Ι.Μ.Α.Σ.)(1970) (ΗΠΑ):Πρωταγωνιστούν οι Donald Sutherland, Elliott Gould και Robert Duvall, η ιστορία μία μονάδας μίας Κινητής Ιατρικής Μονάδας του Αμερικανικού Στρατού στον Πόλεμο της Κορέας, που αναμειγνύει τις αιματοβαμμένες επεμβάσεις των χειρουργείων και ένα αντι-καθεστωτικό χιούμορ

Είναι γάτα ο γιατρός... (1986) 

Kώστας Βουτσάς

Ο Τάσος είναι ένας ιδανικός σύζυγος και ονομαστός γυναικολόγος. Ξαφνικά η γυναίκα του ανακαλύπτει ότι στο όνομα του άντρα της υπάρχει μια νοικιασμένη βίλα με πισίνα, όπου κατοικούν δυο εντυπωσιακές γυναίκες. Ο καημένος ο Τάσος πασχίζει απεγνωσμένα να αποδείξει πως δεν απάτησε ποτέ τη γυναίκα του...

Ο τρελλογιατρός (1987) 

Πρωταγωνιστής: Σωτήρης Μουστάκας

Ο ψυχίατρος Νότης Σφήνας οδηγείται στην τρέλα. Η σχέση του με την κοπέλα που αγαπάει πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ο προικοθήρας μέλλων γαμπρός του αναβάλλει διαρκώς το γάμο με την αδελφή του και οι ασθενείς του  φορτώνουν συνεχώς τα προβλήματα τους.

Dr. PatchAdams (Πατς Άνταμς: Γιατρός Μάλαμα)(1998) (ΗΠΑ

‘Άλλες γνωστές κωμικές σειρές ήταν οι

BonjourToubib (Γεια σου γιατρέ)(1956) (Γ): ένας ιδιαίτερα δημοφιλής Γάλλος ηθοποιός της εποχής του, ο Noël Noël ενσαρκώνει έναν ντόπιο παθολόγο ο οποίος αντιμετωπίζει δυσκολίες να πείσει το γιο του να ακολουθήσει το ίδιο επάγγελμα.

ElsenorDoctor(1965) (Μεξικό): Ένας φτωχός άνδρας (Cantinflas) πραγματοποιεί το όνειρό του να γίνει ιατρός.

Guesswho'scomingtodinner (Μάντεψε Ποιος θα 'ρθει το Βράδυ)(1967) (ΗΠΑ): Μία τυπική μεσοαστική οικογένεια της δεκαετίας του εξήντα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των διαφυλετικών γάμων όταν η κόρη τους φέρνει για δείπνο τον «ονειρεμένο» γαμπρό, Sydney Poitier.

CarryonDoctor (Συνέχισε Ιατρέ)(1968)(ΗΒ):Η πρώτη από μία μακρά σειρά βρετανικών κωμικών ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού που συνδυάζουν την παρωδία, τη φάρσα και τη φαρσοκωμωδία.

Διαφάνεια

1.3. Περιπετειώδεις Γιατροί

Μια κλασική κατάσταση στο θέατρο: οι «αχρείοι» καταλήγουν να γίνονται ήρωες και αντιστρόφως, οι ήρωες αποδεικνύεται ότι είναι απλά καθάρματα.

Διαφάνεια

Arrowsmith(1932) (ΗΠΑ)Μία σπάνια μελέτη ενός ιατρού που καθοδηγείται με γνώμονα την καριέρα του από το σκηνοθέτη John Ford: Ο Δρ Arrowsmith, (Ronald Colman) εγκαταλείπει την πρακτική του στην μικρή πόλη για να δεχθεί μια καλύτερη θέση σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

Διαφάνεια

Διαφάνεια

Lesorgueilleux(Η ωραία και ο επαναστάτης) (1953) (Γ/Μεξικό): Βασισμένη στο σενάριο που γράφτηκε από τον Jean-Paul Sartre, μία Γαλλίδα τουρίστρια (Michele Morgan) φθάνει στη Βέρα Κρουζ στη μεξικανική ακτή του κόλπου με τον άρρωστο σύζυγό της που έχει προσβληθεί από την τοπική επιδημία μηνιγγίτιδας.

Μου Frantic (Φράντικ) (1988)(ΗΠΑ-Γ)(Σκηνοθεσία από τον Roman Polanski): Ένας χειρουργός (Harrison Ford) βρίσκεται στο Παρίσι μαζί με τη σύζυγό του για να παρακολουθήσει ένα ιατρικό συνέδριο. Ενώ βρίσκεται στο ντους, η σύζυγός του εξαφανίζεται από το δωμάτιο του ξενοδοχείου, αφήνοντας πίσω της μερικά στοιχεία. Σε μια απεγνωσμένη αναζήτηση, θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με αρκετά περίεργα άτομα: εμπόρους κοκαΐνης, ??άγριους δολοφόνους και ένα αξιολύπητο κορίτσι του δρόμου (Emmanuelle Seigner)

Διαφάνεια

TheLastKingofScotland (Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας)(2007) (ΗΒ): Βασισμένο στα γεγονότα του 1970 στην Ουγκάντα: ένας νεαρός ιατρός εγκαταλείπει μία υπερβολικά συντηρητική οικογένεια για να γίνει ο προσωπικός ιατρός του Προέδρου Idi Amin: σύντομα θα καταλάβει ότι ο νέος του φίλος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τύραννος.

Διαφάνεια

Άλλες περιπετειώδεις ταινίες με γιατρούς ήσαν οι:

Captain blood (Κάπταιν Μπλάντ) (1935) (ΗΠΑ): Στο τέλος του δέκατου έβδομου αιώνα, ένας νεαρός ιατρός (Errol Flynn), συλλαμβάνεται αδίκως και εξορίζεται στη Τζαμάικα, όπου θα πουληθεί ως σκλάβος

MydarlingClementine (ΑγαπημένηΚλημεντίνη)(1946) (ΗΠΑ

Και η Khroustaliov, Bring My Car (1998)(Russia)

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, οι «Κινηματογραφικοί Ιατροί» διατηρούσαν μια θετική εικόνα, εφόσον είχαν να καταπολεμήσουν ασθένειες, «μαγικές σφαίρες». Τώρα όλα έχουν αλλάξει και το μέλλον των «Ιατρών των ταινιών» δεν είναι πλέον αυτό που ήταν παλιά...

Διαφάνεια

Εξελικτικές Τάσεις

Διαφάνεια

Νέες τάσεις αναδύονται: νέοι τύποι πρακτικής, νέες ιατρικές ειδικότητες καθώς επίσης και νέες μορφές όπως οι γυναίκες ιατροί, με μια μετατόπιση προς τους Τηλεοπτικούς Ιατρούς».

Διαφάνεια

Διαφάνεια

2.1. Νοσοκομειακοί γιατροι

Διαφάνεια

Στη σύγχρονη εποχή οι «Ιατροί» έχουν καταντήσει να είναι εργαζόμενοι σε βάρδιες στο νοσοκομείο και το μόνο που επιθυμούν είναι να μοιάζουν με οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο.

Διαφάνεια

Leshommesenblanc (Οι άντρες με τα λευκά) (1955)(Γ) Μία παλιά γαλλική ταινία πίσω από μία μάλλον συμβατική προσέγγιση, οι νοσοκομειακοί ιατροί δεν είναι τίποτα άλλο από μια «πάλη για ισοβίτες»...

Theinterns (Οι ασκούμενοι)(1962) (ΗΠΑ): Ένα μελόδραμα σχετικά με τις ζωές μίας ομάδας ασκούμενων ιατρών σε ένα μεγάλο μητροπολιτικό νοσοκομείο.

TheHospital(Το Νοσοκομείο)(1971) (ΗΠΑ): Πρωταγωνιστεί ο George C. Scott: σε ένα μεγάλο μητροπολιτικό νοσοκομείο, οι ασθενείς πεθαίνουν εξαιτίας της αμέλειας, οι ασκούμενοι ιατροί κυνηγούν τις νοσηλεύτριες, ο επικεφαλής ιατρός σκέφτεται την αυτοκτονία και κάποιος δολοφονεί το προσωπικό. Η πιο σκούρα από τις μαύρες κωμωδίες που προκαλεί μερικές υποψίες και φόβους σχετικά με τα σύγχρονα νοσοκομεία.

 

Διαφάνεια

Τηλεοπτικές σειρές με νοσοκομειακούς γιατρούς

DoctorintheHouse(Βρετανική τηλεόραση) (ξεκίνησε το 1969)

Doctors Hospital (Universal TV)(1975-1976)

Die Schwarzwald-klinik. (Γερμανική τηλεόραση) (1985): η καθημερινή ζωή μιας ιατρικής ομάδας και των ασθενών τους σε μια κλινική του Μέλανα Δρυμού.

Grey's Anatomy (ABC)(δημιουργήθηκε το 2005)

 

Θα πρέπει να θεωρήσουμε την τηλεόραση ως ένα προωθητικό εργαλείο για την «φροντίδα υψηλής τεχνολογίας και υψηλού κόστους».

 

Διαφάνεια

.2.2. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ

Οι «Ιατροί των Ταινιών» θα πρέπει να είναι ειδικοί:

Διαφάνεια

σπάνια παιδίατροι (μόνο το 2%), συχνότερα καρδιολόγοι (Frantic, 1988), γυναικολόγοι (Deadringers (Οι διχασμένοι), 1983), κάποιες φορές νεφρολόγοι (τηλεοπτική σειρά House), κυρίως χειρουργοί (τηλεοπτική σειρά Grey'sAnatomyκαι συχνότερα από όλα, νευρο-χειρουργοί Crisis, TheFugitive). Στην πραγματικότητα, η ψυχιατρική κατατάσσεται με διαφορά πρώτη: από την αρχή του Κινηματογράφου

Διαφάνεια

 (και την ιδιαίτερα γνωστή ταινία βωβού κινηματογράφου του 1920 Das Cabinet Des Dr. Caligariαπό τον Robert Wiene) περισσότερες από 30 ταινίες εξερευνούν την Ψυχή…:

GeheimnisseeinerSeele (Μυστικά μιας ψυχής) (1926) (ΓΕΡ) (Σκηνοθέτης Georg.W. Pabst): πρώτη εμφάνιση της ψυχανάλυσης επί της οθόνης: η περίφημη σκηνή ενός άντρα, που κατακλύζεται από δολοφονικές εμμονές, που κουρεύει τη σύζυγό του.

Διαφάνεια

Spellbound (Νύχτα Αγωνίας)(1945) (ΗΠΑ): Μία εξαιρετικά γνωστή ταινία του Alfred Hitchcock, που συνδυάζει την επιδέξια ψυχανάλυση και το μυστηριώδες θρίλερ:

Διαφάνεια

FreudThesecretPassion (Φρόιντ: Απόκρυφα Πάθη)(1962) (ΗΠΑ):Μία βιογραφική ταινία για τον Σίγκμουντ Φρόιντ  και τα πρώτα περιστατικά του: μία γυναίκα που κατατρέχεται από βασανιστικούς εφιάλτες και αρνείται να πιει νερό…*

Περισσότερες «ψυχιατρικές» ταινίες:

The snake pit (Ο Λάκκος με τα Φίδια)(1948) (ΗΠΑ):Η Olivia de Havilland βρίσκεται σε ένα φρενοκομείο.... και δε μπορεί να θυμηθεί πώς βρέθηκε εκεί.

Laloca (Η τρελή) (1957)(Μεξικό): Μία γυναίκα γίνεται σχιζοφρενής μετά την απαγωγή της κόρης της...

Manicomio(1957) (Μεξικό): Ένα δραματικό τεκμήριο σχετικά με τα νοσοκομεία που κρατούνται φυλακισμένοι οι ψυχικά ασθενείς.

Suddenlylastsummer (Ξαφνικά, Πέρυσι το Καλοκαίρι)(1959) (ΗΠΑ): Πρωταγωνιστούν η Elizabeth Taylor, η Katherine Hepburn, ο Montgomery Clift: μία συναρπαστική ταινία σχετικά με τα σκοτεινά, ριζοσπαστικά και βασανιστικά μυστικά (ομοφυλοφιλία, παραφροσύνη, φόνος και .... κανιβαλισμός).

Oneflewoverthecuckoo'snest (Στη φωλιά του κούκου)(1976)(ΗΠΑ):Μετά την άφιξη στο ψυχιατρικό ίδρυμα, ένας θρασύς επαναστάτης (Jack Nicholson) συνενώνει τους ασθενείς ενάντια σε μία καταπιεστική δικτατορική νοσοκόμα. Η ταινία λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως λάβαρο για μία επαναστατική συμπεριφορά αντικουλτούρας ενάντια σε κάθε είδος εξουσίας.

 

 

Διαφάνεια

Τηλεοπτικές σειρές ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ

God Bless the Children ήταν η πιλοτική ταινία για την τηλεοπτική σειρά The Psychiatrist, η οποία μεταδιδόταν ως μέρος του Four in One της Universal από το1970 έως το 1971: ένας νεαρός ψυχίατρος με ανορθόδοξες μεθόδους να βοηθάει τους ασθενείς τους

 

2.3. Νέες μορφές: «Γυναίκες Ιατροί»

Οι «Γυναίκες Ιατροί» βρίσκονται στην οθόνη από τις αρχές του κινηματογράφου, με την πρώτη ταινία να είναι το Max and The Doctor (Ο Max και Η Ιατρός) (Max Linder) (1909): Ο Max επισκέπτεται μία γυναίκα ιατρό για τη γρίπη του, σύντομα παντρεύονται αλλά όταν ο Max βλέπει τη γυναίκα του να έχει το αυτί της στην πλάτη ενός ασθενούς, τρελαίνεται .

MaryStevensM.D.(1933) (ΗΠΑ):Μετά την αποφοίτηση, η Mary Stevens (Kay Francis) είχε να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς αρνούνταν να λάβουν αγωγή από μία γυναίκα...

Thewomandoctor (Ηγιατρίνα) (1939) (ΗΠΑ):

L'Amourd'unefemme (Η αγάπη μιας γυναίκας) (1953) (Γαλλία):

Strangeladyintown (Μια ξένη στην πόλη μας)(1955) (ΗΠΑ): Στα τέλη του 19ου αιώνα, μία φεμινίστρια ιατρός (Greer Garson ) ταξιδεύει από τη Βοστόνη για να καθιερώσει μια νέα πρακτική στη Σάντα Φε. Εκεί θα συναντήσει μια γενική εχθρότητα ενάντια στις «Γυναίκες Ιατρούς».

TheBlackwellStory (Η ιστορία της Blackwell)(1957)(ΗΠΑ)(Βιογραφική ταινία με πρωταγωνίστρια τη Joanne Dru): Η Elizabeth Blackwell (1821-1910) ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε το πτυχίο ιατρικής. Γεννήθηκε στην Αγγλία αλλά οι γονείς της μετανάστευσαν στις ΗΠΑ όταν εκείνη ήταν παιδί. Αποφοίτησε από την ιατρική το 1849 από το Hobart College στη Νέα Υόρκη και έγινε ακτιβίστρια του κινήματος κατά της δουλείας. Το 1869 επέστρεψε στην Αγγλία όπου, με τη βοήθεια ενός ακόμα πρωτοπόρου, της Florence Nightingale, άνοιξε το Women's Medical College και έγινε η πρώτη γυναίκα ιατρός στο ΗΒ...

There's something about Mary (Κάτι τρέχει με τη Μαίρη)(1998) (ΗΠΑ):Εκπληκτικό αλλά αληθινό, η Cameron Diaz υποδύεται μία ορθοπαιδικό χειρούργο.

Τηλεοπτικές σειρές

Dr. Quinn, Medicine Woman (Δρ. Κουίν, Μόνη στην Άγρια Δύση) (CBS) (1993-1998)

Emergency Room (NBC) (1994)

Chicago Hope (CBS) (1994-2000)

 

.3. Ποιο είναι το μέλλον των «Ταινιών με Ιατρούς»;

Η μόνη σταθερά στον κινηματογράφο είναι η αλλαγή. Το μέλλον της «Έβδομης Τέχνης» είναι δύσκολο να καθοριστεί... Ωστόσο, μπορούμε να αναμένουμε κάποιες τάσεις: καλύτερη εστίαση σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των ιατρών και των ασθενών και καλύτερη τεχνική στήριξη.

 

.3.1. Εστίαση σε Συγκεκριμένα Προβλήματα Υγείας

Ενημέρωση για τις ασθένειες

Προληπτική Ιατρική

TheStoryofLouisPasteur (Λουί Παστέρ) (1935)(ΗΠΑ): από τον William Dieterlé, πρόκειται για μία εξαιρετική ταινία ιατρικής παρόλο που ο Παστέρ δεν είχε πτυχίο ιατρικής.

The story of Pr Semmelweis (Η ιστορία του Καθ. Semmelweis) (1938) (ΗΠΑ): για τη συναρπαστική αυτή ταινία έγιναν όχι λιγότερες από 3 νέες εκδόσεις: (1952)(H) από τον Frigyes Bán, 1983 (Νορβηγική τηλεόραση) και το 1995 (Γ + ΠΟΛ) μία ταινία του Roger Andrieux film, όλες με την ίδια συναρπαστική μορφή: Ένας Ούγγρος ιατρός ο Ignac Semmelweis, ερευνά, παρά την εκτενή κριτική από τους ομότιμούς τους, τις αιτίες του επιλόχειου πυρετού.

Iris (2002) (ΗΠΑ):

Thisoldcub(2004) (ΗΠΑ): ο αγώνας ενός σπουδαίου αθλητή (Ron Santo) ενάντια σε μία νόσο (διαβήτης) που καταλήγει στην απώλεια και των δύο ποδιών του και την αποτυχία του να μπει στο Hall of Fame του Μπέιζμπολ.

Thank you for smoking (Ευχαριστούμε που καπνίζετε) (2006) (ΗΠΑ): ο κύριος εκπρόσωπος μιας μεγάλης καπνοβιομηχανίας προσπαθεί να παραμείνει πρότυπο για το γιο του.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΝΟΣΟΙ

L'enfantsauvage (Ενα Αγρίμι στην Πόλη)(1969) (Γ) (Σκηνοθέτης: J.F. Truffaut): Βασισμένη στο πραγματικό ημερολόγιο του Δρ. Jean-Marc-Gaspard Itard, αφιερωμένο σε μεγάλο βαθμό στα κωφάλαλα παιδιά, ο οποίος επιχείρησε να εκπαιδεύσει ένα άγριο παιδί που βρέθηκε να ζει στα δάση όπως τα ζώα.

Lorenzo's oil (Λορέντζο) (1992) (ΗΠΑ): Πρωταγωνιστούν οι Nick Nolte και Peter Ustinov.):η ταινία απεικονίζει την πάλη μιας οικογένειας ενάντια στην αδρενολευκοδυστροφία, κάνοντας γνωστό στο ευρύ κοινό ένα σπάνιο αλλά τρομαχτικό είδος νόσου, αλλά και διαλύοντας επίσης πολλές παρανοήσεις.

Elephant Man (Ο άνθρωπος ελέφαντας)(1980) (ΗΒ + ΗΠΑ): Ένας χειρουργός το 1880 στο Λονδίνο σώζει έναν σοβαρά παραμορφωμένο άντρα (περίπτωση νευροινωμάτωσης;) ο οποίος αποδεικνύεται ότι, παρά την κακομεταχείριση ως ένα τέρας σε ατραξιόν, είναι έξυπνος και ευαίσθητος

 

 

Ιατρική στις Αναπτυσσόμενες Χώρες

Barefootdoctors (Ξυπόλητοι Ιατροί)(1975) (Κίνα):σχετικά με τους Κινέζους χωρικούς βοηθούς ιατρών, τους αυτοαποκαλούμενος «ξυπόλητους ιατρούς».

Kandahar (The Sun Behind the Moon) (2001) (Κανταχάρ) (Ιράν): μία ιστορία (εν μέρει) αληθινή) ενός επιτυχημένου Αφγανού-Καναδού (Nelofer Pazira) που επιστρέφει στο Αφγανιστάν έπειτα από μία επιστολή της αδερφής του που σχεδιάζει να αυτοκτονήσει κατά την τελευταία έκλειψη του ηλίου της χιλιετίας.

Jung (War) in the Land of the Mujaheddin (Πόλεμος στη Χώρα των Μουτζαχεντίν)(2001) (Ιταλία-Αφγανιστάν): μια ομάδα φιλάνθρωπων ιατρών φθάνουν στο σπαρασσόμενο από τον πόλεμο Αφγανιστάν για να ιδρύσουν ένα νοσοκομείο.

True friends (Αληθινοί φίλοι) (2002)(Μοζαμβίκη): χρησιμοποιώντας μαριονέτες ζώων, 3 σύντομες διδακτικές ταινίες σχετικές με τα ζητήματα του HIV/AIDS.

 

.3.2. Επικοινωνία μεταξύ ιατρών και ασθενών

Πολλές συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τους μαγνητοφωνημένους διαλόγους ιατρού-ασθενούς: ένα πρόσφατο παράδειγμα δίνεται από τη σειρά Scrubs, μία τηλεοπτική κωμωδία καταστάσεων/δράμα που έκανε πρεμιέρα στο NBC το 2001 με σκοπό την προώθηση των αξιών του αποκαλούμενου «διαλογικού μοντέλου». Ωστόσο, πολλά ερωτήματα εξακολουθούν να προκύπτουν: ποιες ανάγκες, ποια ζητήματα, ποιο επικοινωνιακό μοντέλο; Και, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, δεν υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν παρανοήσεις στο κοινό σχετικά με την ιατρική και τους ιατρούς;...

.3.3 Εξελίξεις στην Τεχνική Υποστήριξη

Πλέον έχουμε στη διάθεσή μας μία ευρεία σειρά τεχνικών στηριγμάτων:

Οι διαδικτυακές βάσεις δεδομένων που επιτρέπουν στους εγγεγραμμένους χρήστες να μοιράζονται, να συζητούν και να επιχειρηματολογούν σχετικά με τις ταινίες.

Τα κινητά τηλέφωνα με τη χρήση των βιντεοταινιών ως υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων, τα κοινωνικά δίκτυα και τα δωμάτια συνομιλίας.

Τα διαδραστικά τηλεοπτικά προγράμματα που προαγάγουν το διάλογο μεταξύ ασθενών και ιατρών: ένα λαμπρό αλλά αμφιλεγόμενο μέλλον

Λοιπόν,  ποιό είναι  τελικά το μέλλον των ταινιών  με γιατρούς?

 

Doctors is a British televisionsoap opera, first broadcast in the United Kingdom on BBC One on 27 March 2000. Set in the fictional Midlands town of Letherbridge, the soap follows the staff and their families of a doctor's surgery

3.4 Ερωτικές ταινίες

Από την αρχή του κινηματογράφου οι γιατροί εμφανίζονταν συνήθως ως ωραίοι. Η εμφάνιση όμως δεν ήταν το κύριο χαρακτηριστικό τους. Χρησίμευε μόνο για να ενισχύσει τη γοητεία που το επάγγελμα ασκούσε στον γενικό πληθυσμό. Με τη συνεχή ενασχόληση της σύγχρονης κοινωνίας με τη σωματική ομορφιά, η ωραιότητα των γιατρών αποκτά ιδιαίτερο βάρος. Πολύ χαρακτηριστικά δημοσιεύθηκε πρόσφατα [BMJ 2006;333:1291!!] η μάλλον χιουμοριστική εργασία «Phenotypic differences between male physicians, surgeons, and film stars: comparative study» όπου καταλήγει με «επιστημονικά» κριτήρια πως οι χειρουργοί είναι ομορφότεροι από τους παθολόγους. Ο ομιλών διεκπεραίωσε παρόμοια κλινική μελέτη επιλέγοντας ιατρούς της ίδιους ηλικίας, του ίδιου φαινοτύπου και ίδιου σχετικά γονοτύπου, ασχολουμένους με το ίδιο όργανο είτε παθολογικά είτε χειρουργικά, και κατέληξε σε αντίθετο συμπέρασμα. Τα ευρήματα της έρευνας θα παρουσιασθούν αναλυτικά. Αναπόφευκτα η παρουσίαση των σωματικών προσόντων των γιατρών οδηγεί τον κινηματογράφο και σε παρουσίαση σχετικών ερωτικών ταινιών. Παλαιότερα οι ταινίες αυτές είχαν ρομαντικό περιεχόμενο. Αναφέρεται σχετικά η ταινία:

Ο Μιμίκος και η Μαίρη  (1958)

Πρωταγωνιστούν: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ανδρέας Μπάρκουλης

Αθήνα 1893. Ο αριστοκράτης Weber, βασιλικός ιατρός, αρραβωνιάζει τη κόρη του Μαίρη με τον Πέτρο, επίσης γόνο αριστοκρατικής οικογένειας. Ο Πέτρος δεν αγαπά τη Μαίρη αλλά υποκύπτει στη θέληση των γονιών του. Ούτε η Μαίρη είναι ερωτευμένη με τον Πέτρο. Αντίθετα η Μαίρη είναι ερωτευμένη με το Μιχάλη Μιμίκο, στρατιωτικό γιατρό που υπηρετεί στην Αυλή, που την αγαπά κι αυτός. Η Μαίρη επαναστατεί στη θέληση του πατέρα της που επιμένει να τη παντρέψει με τον Πέτρο. Τελικά, μετά από πολλές σπαραξικάρδιες περιπέτειες και οι δύο νέοι αυτοκτονούν.

Σήμερα τα σενάρια έγινα πιο απλά και πεζά. Όταν υπάρχουν, περιορίζονται σε παιδαριώδεις συμβατικότητες και η ταινία καταλήγει συχνά σε πoρνογράφημα με πρωταγωνιστή τον/την/τους/τις/ γιατρούς. Περιληπτικά παρουσιάζονται μόνον δύο από του πολλούς καταλόγους με παρόμοιες ταινίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. 

Doctor Videos

Related:NurseMassage, GynoTeacherDoctor,  AdventuresDoctorExamMom

ExamPoliceDentist, MedicalJapaneseDoctor, Gay  Doctor  HospitalSchoolPregnantOffice, IndianSecretarySleepingCaughtBrazzers, FamilyFemale Doctor, ClinicMaidMilf, GymDoctorLesbianGerman Doctor

 Συμπέρασμα

Ο Paul Valéry δήλωσε ότι, Το θέατρο επαναφέρει τη πραγματικότητα μέσω σκηνοθεσίας, ενώ ο κινηματογράφος «από τη καθημερινή ζωή»  παρουσιάζει πλαστά, «χειροπιαστά πλαστά» δεδομένα

……………………………….

 Ωστόσο, ανεξάρτητα από το μήνυμα που ενδέχεται να περιέχεται, οι ταινίες αποτελούν έναν καθρέφτη: πλαστές ή αληθινές, μυθοπλασία ή πραγματικότητα, κάθε ταινία αποτελεί απόδειξη των συνεχώς μεταβαλλόμενων εικόνων που η κοινωνία έχει για εμάς. 

Λίγοι άνθρωποι είναι πιο πικρόχολοι από αυτούς που είναι γλυκομίλητοι από συμφέρον. Vauvenargues, 1715-1747, Γάλλος γνωμικογράφος

Σιγάν την αλήθειαν,χρυσόν εστί θάπτειν” – Πυθαγορας

Κλεπτών γαρ η νυξ, της δε αληθείας το φως – Ευριπιδης

Απάντηση 

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να μείνεις φτωχός είναι να είσαι τίμιος. Ναπολέων Βοναπάρτης, 1769-1821, Γάλλος ηγέτης

Απάντηση

 

Email a.fabre.fl@gmail.com

Ajouter un commentaire
 

Date de dernière mise à jour : 18/06/2014

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site